Elektroner i rörelse – Jack Westling

 

Övergripande fråga: Hur fungerar statisk elektricitet och vad beror statisk elektricitet på?

 

Statisk elektricitet uppstår när två ytor lämnar varandra, då dras elektronerna från den ena ytan till den andra och då får den ena ytan som tog emot de negativt laddade elektronerna ett överskott och då dras ytan med negativt överskott till ytor där det finns positiva laddningar. Att det finns negativa laddningar där man vill sätta fast den gör inget för att den ytan med överskott slår ut elektronerna i det man vill sätta fast den i och för att elektronerna i väggen nu puttats bort så kan t.ex. ballongen dras till de kvarstående positiva laddningarna. Statisk elektricitet beror på att elektronerna hoppar.

  1. Ballong mot ytor

Behöver: Ballong

Gnid en uppblåst ballong mot ditt hår. Försök att sätta fast den mot väggen eller någon annan stans.

När vi gnuggat ballongen mot någons hår och förde den mot en vägg (både trä och metall) så fastnade den.

 

 

  1. Reagerar papper på statisk elektricitet?

Behöver: små silkespappersbitar, plastlinjal och en ylletrasa.
Riv papperet i små, små bitar. För linjalen mot pappersbitarna.
Gnugga linjalen ordentligt med ylletyget och för linjalen åter igen mot pappersbitarna.

När vi gnuggat linjalen mot yllestrasan och förde linjalen ovanför silkes papperna så drogs pappersbitarna mot linjalen.

 

  1. Reagerar mannagryn med statisk elektricitet?

Behöver: Plastlinjal, lite mannagryn och en ylletrasa.
Lägg upp lite mannagryn på ett papper. Gnugga linjalen ordentligt med ylletyget och doppa ner mot mannagrynen. Titta på linjalen under någon minut.

Efter man gnuggat ylletrasan mot linjalen och höll/doppa i mannagrynen så fastnade kornen på linjalen.

 

 

  1. Vad händer när samma laddning stöter på varandra?

behöver: 2 plastlinjaler, ett snöre, ett stativ och en ylletrasa.

Häng upp linjalen på ett stativ så att linjalen hänger fritt. Gnugga linjalen med en ylletrasa. Gnid också den andra linjalen med en ylletygbit och håll den intill den förra. Vad händer?

Det som händer är att de puttar ifrån varandra för att de båda linjalerna laddades upp på samma sätt vilket ger dem samma laddning och de gör så att dom stöts iväg istället för att dras samman.

 

 

  1. Titta på filmen. Beskriv vad som händer och försök att förklara varför det blir så.

 

När dom gnuggade kattskinnet mot ebonitstaven så laddades staven upp, sedan när de förde den mot en tunn stråle matolja så hände inget men när de förde ebonitstaven mot vattnet drogs vattnet mot staven. Det hände inget när de förde den mot matoljan för att den inte är polär som vattnet är. Vattnet drogs alltså för att den är polär vilket är att ena sidan av molekylen är plus laddad och andra sidan negativt laddad.

 

 

  1. Gnugga John Travoltas ena ben mot mattan ett tag. Rikta hans finger mot dörrhålet. Varför blir det som det blir?

När man gnuggar gubbens skor mot mattan så drar man bort elektroner från mattan och sedan när man för fingret mot dörrhandtaget som är en ledare (metall) i det här exemplet så förs elektronerna till dörren, ju större överskott ju starkare blev den elektriska kraften och har längre räckvidd.

 

 

  1. Klicka i så att du ser alla laddningar. Gnugga ballongen mot tröjan. För därefter ballongen mot väggen. Vad händer?
    För därefter ballongen tillbaka mot tröjan. Vad händer?

När man gnuggar ballongen mot tröjan så ser man att man drar bort elektronerna från tröjan, när man för ballongen med negativt överskott mot väggen så stöts elektronerna i väggen bort för att de har samma laddning och de positiva laddningarna som inte puttades bort i väggen är kvar och det gör så att ballongen fastnar på väggen. När man drar ballongen tillbaka till tröjan så fastnar den där också för att när man gnuggade ballongen mot tröjan så överförde man ju elektronerna till ballongen så att det bara är positiva kvar, och de drars samman för att de har olika laddningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *