Elektroner i rörelse

  1. En statisk uppblåsbar ballong, fastnar på gipsvägg, glas och liknade metall. Men inte på textiler.
  2. Plastlinjal gniden mot kattskinn tog upp små bitar av silkespapper snabbt.
  3. Silkespapper plastlinjal, mannagryn och kattskinn. Vi gnuggade linjalen mot kattskinnet och höll linjalen över då sög linjalen upp mannagrynet sedan lär vi linjalen vara i
  4. 2 plastlinjaler, sax, snöre, kattskinn. Vi gjorde linjalerna statiska med hjälp av att gnida kattskinnet mot linjalen och hängde upp den ena linjalen på ett stativ med hjälp av ett snöre. Man kunde styra linjalen på snöret med hjälp av det andra och det blev nästan magnetiskt.
  5. När man hällde på vatten på den statiskladdade linjalen och då drogs vattnet till linjalen för att vatten är en jonförening.
  6. för att metallen leder strömmen så at han får en stöt.
  7. Ballongen är redan fylld med massa minusmolekyler från tröjan och därmed stöter den bort minus molekylerna i väggen när man drar den till väggen. Den minusladdade ballongen fastnar även på den plusladdade tröjan.

Vad betyder statisk elektricitet och vad beror det på? Statisk elektricitet är en blandning mellan plusladdade och minusladdade atomer, varför det blir en statisk laddning är för att det finns mer elektroner.  Som t ex när det är två föremål som gnids mot varandra, och det är därför en ballong fastnar på en vägg efter man gnidit den i håret. Och då blir elektronerna i ballongen negativt laddade. Varför ballongen fastnar på väggen efter att man gnidit den i håret är för att det är två föremål som varit i kontakt som sedan åtskiljs. Då har ballongen tagit upp elektronerna från i (i detta fall) håret och får mer elektroner i sig, därför fastnar den på väggen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *