Enkla sockerlösningar – Jack Westling

Labbrapport – vilka livsmedel finns det enkla sockerarter i?

 

Syfte med laborationen – Att undersöka om det finns enkla sockerarter i några utvalda livsmedel.

 

Material: 250 – 300 ml bägare, provrör, kopparsulfat, natriumhydroxidlösning, värmekälla – kokplatta eller gasolbrännare, banan, apelsin, florsocker, potatis, farinsocker, äpple, strösocker, päron.

 

Hypotes:

Jag tror att äpplena, bananen, päronet, sockret, apelsinen, citronen och vindruvorna har enkla sockerarter.

Tomaten, avokadon, florsockret, potatisen och har inte enkla sockerarter.

 

Genomförande:

Vi började med att ta fram bägare och glas stav som vi sedan använde för att mosa alla de livsmedel vi haft tillgång till en för en. Vi pressade sedan ner moset ner i individuella provrör som vi skrivit livsmedlets namn på (vi tvättade pinnen och den lilla bägaren efter varje frukt eller annan sak för att minska risken för att få felkällor). Under tiden hade vi tagit fram en 500 ml bägare och fyllt upp den med vatten och satt den på en värmeplatta. Alla provrören stod stadigt i ett provrörsställ.

När det var dags att droppa i kopparsulfatlösningen så hände det inte något på många av livsmedlen, vi vet inte vad vi skulle kunna göra för att inte få felkällan som det måste ha uppstått. Efter kopparsulfatlösningen så droppa vi i natriumhydroxidlösning tills det blev mörkt himmelsblå. Bägaren var nu nästan 90ᵒC och då la vi ner alla provrör och tog bägaren till bänken där vi inspekterade färgen och skrev ner det i tabellen nedanför.

 

 

 

Slutsats: Jag gissade delvis rätt men jag hade ingen säker gissning innan vi började. Vi tror att det måste funnits en felkällor för att vi båda är väldigt säkra att det finns fruktos i citron och vi diskuterade lite med andra och med varierade i resultaten.

Livsmedel Färg
Potatis Gul
Vindruva Gul
Florsocker Blå
Apelsin Gul
Päron Roströd
Avokado Roströd
Äpple Roströd
Strösocker Blå
banan Grön
Tomat Gul
Citron Blå
Paprika Roströd

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *