Jonförening eller molekylförening – Jack

Jonförening eller molekylförening

 

Vad som behövs:

Socker, Koksalt, Druvsocker, T-röd, Matolja, Ammoniumklorid,( Salmiak), Amylos (Majsstärkelse), Kalciumfosfat, (Gips), Natriumvätekarbonat, Paraffinolja, Äppeljuice.

Bägare, Doppelektrod, Skedar, Tratt, Vatten, Urglas, Termometer, Våg, Mätglas.

 

Utförande:

Förbered bägarna eller bägaren genom att rengöra dem med vatten (kan vara ämnen från andra experiment) hälla sedan 100 ml av vätskan som ska testas direkt i bägaren eller om det är i pulver form så häll i 100 ml vatten och lös ämnet/pulvret. Försök att ha vattnet i samma temperatur för att få mer exakta resultat varje försök, runt 20*C -30*C, därför är det bra att ha en termometer.

Ta sedan doppelektroden och se till så att de två stavarna inte nuddar varandra, och för den ner i bägaren, rör om lite med doppelektrodens stavar och observera om den börjar att lysa. Börjar det lysa har doppelektroden koppling mellan stavarna för att vätskan eller lösningen som doppelektroden är i är en jonförening och dess elektroner för elektricitet och för elektriciteten från den ena staven till den andra så att det blir en sluten krets. Torka stavarna och testa flera gånger för att få ett säkrare resultat.

Tvätta noggrant bägaren igen och gör om testerna på liknande sätt på alla andra ämnena.

Om något av de ämnena som inte var flytande har svårt att lösa sig kan man testa ha varmare vatten i bägaren.

 

Resultat:

Skriv vad som hände, vilka som var jonföreningar och vilka som var molekylföreningar och vad som kunde gått bättre genom en tabell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *