Laboration, Linn

Laboration                                                                                                  Linn Jansson 8F

Inledning: Jag ska testa om salt och socker utblandat i vatten kan leda ström med hjälp utav dopelektroner och ett batteri.

Hypotes: Från början trodde jag verkligen inte att salt i vatten skulle kunna leda ström, jag tyckte det lät väldigt otrovärdigt eftersom salt är liksom bara salt och jag hade aldrig hör talas om att det kunde leda ström. Men eftersom jag kom fram till att salt kan leda ström så nu har jag lärt mig något nytt.

Metod: Börja med att ta fram allt material som behövs för att utföra experimentet, 3 msk koksalt, 3 msk socker, två bägare med 100ml vatten i, sked, två dopelektroner, och ett batteri. Häll i saltet och sockret i varsin bägare och rör om med en sked. Fäst dopelektronerna i batteriet med glödlampan och för i bägaren med saltblandningen. Gör exakt samma sak med sockerblandningen.

Resultat: När man förde i dopelektronerna i bägaren med saltblandningen började glödlampan ovanför batteriet att lysa.

Slutsats: Alltså har det blivit en elektriskledning, därmed är salt en jonförening eftersom det leder ström. Alla lösningar som leder ström är jonföreningar. Och socker är inte en jonförening för att det inte leder ström, utan en molekylförening för att den inte leder ström och alla lösningar som inte leder ström är då molekylföreningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *